Stoffen Mondkapjes
Wasbare Katoenen Mondkapjes
Deze mondkapjes spreken natuurlijk voor zichzelf, per 1 juni 2020 is het verplicht om een niet-medisch mondmasker in het openbaar vervoer te dragen. Er is een immens aanbod van deze niet-profe...
Stoffen Mondkapjes
Wasbare Katoenen Mondkapjes
Deze mondkapjes spreken natuurlijk voor zichzelf, per 1 juni 2020 is het verplicht om een niet-medisch mondmasker in het openbaar vervoer te dragen. Er is een immens aanbod van deze niet-professionele kapjes. Wat veel mensen echter niet weten is dat de mondkapjes veelal ter bescherming zijn van anderen. Herbruikbare mondkapjes zijn niet-medisch zoals eerder aangegeven en kunnen niet gebruikt worden als ademhalingsmasker.
- Wasbare mondkapjes zijn meestal gemaakt van katoen
- Veelal machine wasbaar, waardoor ze vaker te dragen zijn
- Heeft de mogelijkheid om zelf een filter te plaatsen, bijvoorbeeld een stukje WC-papier of een koffiefilter
- Hippe katoenen wasbare mondmaskers kosten zo gemiddeld tussen de €6,00 tot €35,00
- De prijs hangt met name af van het merk, gebruikte materialen en design
- Wat betreft kwaliteit zijn de herbruikbaar kapjes vrijwel hetzelfde. Kijk bij voorkeur naar een dubbellaags masker, eventueel voorzien van een filter of de mogelijkheid eentje te plaatsen
Belangrijk: Een niet-medisch herbruikbaar mondkapje draag je uitsluitend ter bescherming van anderen. Je bent dus zelf niet beschermd tegen virussen zoals Covid-19.
Herbruikbare mondkapjes was je na elk gebruik op 60 graden om eventuele bacteriën en virusdeeltjes te doden. Als je een herbruikbaar mondkapje hebt gebruikt, wil je deze uiteraard veilig opbergen voordat je 'm in de wasmachine stopt.
Als je het masker even niet gebruikt, bewaar je deze op een steriele plek, zoals in een afgesloten plastic zak. Volgens toxicoloog Scheepers kun je dit het beste doen met een plastic zakje. Dit zakje doe je om je hand. Vervolgens pak je met het zakje het gebruikte kapje, het liefst bij de touwtjes, en vouw je het zakje om het kapje. Het is belangrijk hierbij niet de buitenkant van het kapje aan te raken. Microbiologen wijzen er namelijk op dat het kapje kan dienen als vangnet voor ziektekiemen, zeker als het gemaakt is van stof die vocht vasthoudt.