FFP2 Masker / FFP3 Masker
FFP2 masker kopen | FFP3 masker kopen
Deze ademhalingsmaskers worden in de gezondheidszorg gebruikt om medewerkers te beschermen tegen besmetting door patiënten. Het gaat hierbij om bescherming tegen relatief grote hoev...
FFP2 Masker / FFP3 Masker
FFP2 masker kopen | FFP3 masker kopen
Deze ademhalingsmaskers worden in de gezondheidszorg gebruikt om medewerkers te beschermen tegen besmetting door patiënten. Het gaat hierbij om bescherming tegen relatief grote hoeveelheden virus die verspreid worden door zieke patiënten. Daarbij kan het virus bij bepaalde medische procedures en bij onderzoek van mond, neus of keel van korte afstand tegen het masker aangehoest worden.
Het belangrijkste verschil tussen FFP-maskers en spatbestendige chirurgische mondneusmaskers is dat FFP-maskers in artificiële laboratoriummodellen beschermen tegen rondzwevende aerosolen, terwijl chirurgische mondneusmaskers daarop niet getest zijn. Al vóór de huidige COVID-19-uitbraak is echter in verschillende onderzoeken aangetoond dat er geen verschil is in de prevalentie van influenza – ook een druppelinfectie – en andere virale luchtweginfecties onder zorgpersoneel dat tijdens contact met patiënten een N95-masker droeg (vergelijkbaar met FFP2) en medewerkers die een chirurgisch mondneusmasker droegen.
Op basis van de huidige inzichten in de transmissieroute van SARS-CoV-2 hebben onder andere de Nederlandse Vereniging voor Medisch Microbiologie (NVMM), de World Health Organisation (WHO) en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) het standpunt ingenomen dat een spatbestendig chirurgisch mondneusmasker in de meeste situaties voldoende bescherming biedt voor gezondheidsmedewerkers die patiënten met COVID-19 moeten verzorgen. Ook in de huisartsenpraktijk volstaat vrijwel altijd een chirurgisch mondmasker. Een uitzondering geldt voor medische handelingen waarbij veel aerosolen vrij kunnen komen (zie de tabel). Hierbij moet worden opgemerkt dat bij álle typen ABM de overige basismaatregelen, zoals handhygiëne, goed moeten worden uitgevoerd. Zonder adequate handhygiëne kunnen druppels immers via handen en voorwerpen alsnog worden overgebracht op de slijmvliezen (ogen, neus, mond).
In verband met het hogere besmettingsrisico van mutaties van het Corona-virus (o.a. de Britse variant) worden FFP2 maskers steeds meer geadviseerd. Deze maskers beschermen de drager beter, en zijn daarmee geclassificeerd als een Persoonlijk Beschermingsmiddel (PBM). Ook is het masker door de betere randafsluiting beter geschikt voor brildragers.
FFP is de afkorting voor Filtering Facepiece Particle; ofwel: een gezichtsmasker dat (lucht)deeltjes filtert. Het toegevoegde getal (FFP 1, 2 of 3) drukt uit hoe sterk de ingeademde lucht wordt gefilterd. Hoe hoger het getal, hoe meer bescherming. In de zorg wordt vooral gebruik gemaakt van FFP1- en FFP2-maskers. Deze maskers hebben vaak de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (95%) of FFP3 (99%). Tevens hebben deze maskers een CE-markering. De maskers worden getoetst op basis van de norm NEN-EN 149 +A1 en moeten voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke beschermingsmiddelen (EC 2016/425). De Inspectie SZW houdt toezicht op deze persoonlijke beschermingsmiddelen als ze voor professionals zijn bestemd.
Daarnaast is er een test uitgevoerd volgens EN14683 door Nelson Labs. Dit is niet verplicht voor een FFP2-masker (de testmethode verschilt ook), maar geeft toch een goede indicatie voor de uitademingsbescherming. De BFE uit deze test is groter of gelijk aan 99,9%. Deze FFP2 maskers kunnen dus ook als chirurgisch masker worden gebruikt, al zijn ze daar primair niet voor bedoeld.
Als er dus mensen in je directe omgeving zijn die je mogelijk zouden kunnen infecteren en deze dragen geen mondkapje, dan is het gebruik van een FFP2 / FFP3 / KN95 masker zeer veilig.
Natuurlijk is de meest optimale situatie dat zowel de persoon in de risicogroep alsook de bezoeker een masker draagt. Ondanks dat chirurgisch, professioneler klinkt bieden FFP2 / FFP3 maskers een hogere beschermingsgraad. Als u kiest u voor een mondkapje om uzelf te beschermen, dan is dit mondmasker een van de beste.
NOTE; Het blijven natuurlijk middelen die ondanks dat deze 100% getest zijn op kwaliteit, nooit 100% garantie kunnen geven.
Zoals eerder aangegeven staat FFP voor ‘Filtering Face Piece’, daarmee worden mondkapjes of stofmaskers bedoeld. Met het getal daarachter (een 1, 2 of 3) wordt aangegeven van welk veiligheidsniveau een mondkapje is.
De drie verschillende veiligheidsklassen hebben de volgende betekenis:
- Een FFP1 stofmasker filtert minstens 80 % van de in de lucht zwevende deeltjes. En heeft een lekkage naar binnen van minder dan 22 %.
- FFP2 mondkapjes filteren minstens 94 % van de in de lucht zwevende deeltjes. En deze mondkapjes hebben een lekkage naar binnen van minder dan 8 %.
- Een FFP3 masker filtert minstens 99 % van de in de lucht zwevende deeltjes. Deze maskers hebben een lekkage naar binnen toe van minder dan 2 %.
FFP1 stofmaskers bieden dus de minste bescherming van de 3. FFP2 maskers bieden een gemiddeld beschermingsniveau. En maskers uit veiligheidsklasse FFP3 bieden de beste bescherming.
Over gelijkwaardige normen FFP2 en overige mondmaskers (bron: RIVM):
- De Chinese GB 2626-2006 norm (opgevolgd door de GB 2626-2019 norm) voor de mondneusmaskers KN95, KP95 (FFP2) en KN100, KP100 (FFP3) zijn gelijkwaardig aan EN 149:2001+A1:2009;
- De Chinese GB 2626-2006 norm (opgevolgd door de GB 2626-2019 norm) voor het mondneusmasker KN95 is daarnaast gelijkwaardig aan de NEN-EN 14683:2019 wanneer het KN95 masker als chirurgisch mondmasker op de markt is gezet.
- De Amerikaanse NIOSH 42 CFR 84 norm voor de maskers N95, P95, R95 (FFP2) en N100, P100, R100, P99, R99 (FFP3) is gelijkwaardig aan EN 149:2001+A1:2009.
Evenals de chirurgische mondkapjes zijn ook deze zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Echter doordat deze mondkapjes beter afgesloten zijn, is langdurig gebruik hiervan voor sommige best intensief. Een FFP/chirurgisch mondmasker mag aan één stuk worden gedragen tot het moeilijker wordt om te ademen (2-5 uur) of tot het masker heel nat wordt.
Deze mondkapjes worden vaak gebruikt bij zorginstellingen, tandartsen, dokterspraktijken e.d. Wanneer een mondkapje al is gedragen en u heeft beschermt op diverse plekken is het verstandig deze weg te gooien om kruisbestuiving te voorkomen. Deze mondkapjes zijn ook licht van gewicht, voordelig (wholesale mondkapjes beschikbaar) en gemakkelijk mee te nemen.