De Molton Matrasbeschermer Blog

  • Geplaatst op
  • Door Dijksigt
De Molton Matrasbeschermer Blog

“Je moet je benen niet verder steken dan je dekens lang zijn”, luidt de gezegde. Neem geen risico en zorg zelf voor een goede nachtrust.

Je hebt misschien wel eens gehoord van de term “Molton”, maar weet niet precies wat het is. De molton is eigenlijk een vaak vergeten onderdeel van het beddengoed. En dat is jammer, want moltons zijn heel belangrijk voor je slaapervaring en het onderhoud van je matras.

Tijd dus om de molton uit de vergetelheid te halen en erachter te komen wat het precies is en waarom je er een nodig hebt!

"Moltons zorgen voor een tevredenstellend nacht"

3 Belangrijkste redenen om een Molton te gebruiken

Wat is Molton 

Molton is een geruwd, in effen of keperbinding geweven, dik wollen, halfwollen of katoen geweven stof. De stof kan aan een of aan beide zijden worden geruwd (moltonneren). Het woord is afgeleid van het Latijnse woord mollis dat zacht betekent.

Molton kan toegepast worden in de vorm van een deken (de moltondeken) of laken dat boven op het matras wordt gelegd, of als een molton hoeslaken. Het wordt gebruikt omdat het veel lichaamsvocht kan opnemen. In tegenstelling tot het matras, kan een katoenen moltondeken bij betrekkelijk hoge temperatuur gewassen worden. Dit komt ten goede van de hygiëne en je hebt een fris bed.

Molton (geruwd weefsel) wordt niet alleen voor het matras gemaakt, maar ook in kleding gebruikt, zoals sweaters en andere kleding. Lichte en losse, weinig geruwde stof met een glad of gekeperd weefsel is flanel, dit wordt vooral in nachtkleding en werkoverhemden toegepast.

De geruwde stof van een molton hoeslaken heeft enkele belangrijke voordelen. De stof voelt na het moltonneren wollig en extra zacht aan, wat uiteraard de nachtrust ten goede komt. Maar nog belangrijker dan dit is het feit dat een molton hoeslaken sterk vocht absorberend is. Het hoeslaken neemt vocht dat we ’s nachts tijdens de slaap verliezen gemakkelijk op en is daarmee een uitstekende beschermer van het matras. Kortgezegd zijn de voordelen dus:

  • Extra zacht
  • Sterk vocht absorberend
  • Uitstekende beschermer van het matras

     1. Verleng de levensduur van je matras

Een matras gaat vaak korter mee dan veel mensen verwachten. Het is verstandig je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zo zorg je er namelijk niet alleen voor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen, maar je voorkomt ook dat je matras onhygiënisch wordt.

Wat de precieze levensduur van jouw matras is, is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de kwaliteit. Een matras van een betere kwaliteit gaat simpelweg langer mee dan een matras van een lage kwaliteit. Ook de hoeveelheid vocht die je ’s nachts verliest speelt een rol. Zoals eerder gezegd trekt vocht snel in het matras. Als je veel transpireert tijdens het slapen, zal je matras daardoor een kortere levensduur hebben. Let hier op! Daarnaast speelt ook je lichaamsgewicht een rol. Zwaardere mensen oefenen een grotere druk uit op het matras waardoor het matras eerder verslijt. Eén van de belangrijkste factoren is het onderhoud. Je kunt de levensduur van je matras verlengen door je matras vaker schoon te maken en het matras vaker om te draaien.

Maar hoe goed de kwaliteit van je matras ook is of hoe goed je het ook onderhoudt, op een gegeven moment is het matras gewoon op. Bij Fine2Sleep garanderen wij je dat elk matras uit onze collectie minimaal 5 jaar je lichaam de ondersteuning biedt die je mag verwachten. Door gebruik te maken van een goede molton en een goed hoeslaken kun je de levensduur zelfs aanzienlijk verlengen.

  1. Hygiëne en huisstofmijt allergie

Je verliest ‘s nachts zo’n 60 milliliter vocht per uur. Dit is wekelijks meer dan 3 liter zweet. Omdat het beddengoed niet al dit vocht opneemt, is het onvermijdelijk dat je matras dit ook absorbeert. Na gemiddeld 10 jaar kan je matras dit vocht niet meer absorberen. Daarnaast wordt het matras dagelijks ongeveer 8 uur verwarmd. De kans op schimmelvorming groeit en je matras wordt gevoelig voor bijvoorbeeld bed-bugs. Naast vocht verlies je iedere nacht ook huidvet en dode huidcellen. Deze trekken in je matras en vormen een broedplek voor huisstofmijt, bacteriën en onhygiënische geuren

  1. Hitte verminderen

Niet alleen de zomer betekent warm slapen, sommigen onder ons hebben het nou eenmaal erg warm in bed. Slaap jij ook minder goed door de warmte?  Daar hebben wij een aantal mogelijke oplossingen voor. Denk daarbij niet alleen aan een zomerdekbed of zomerdeken, maar ook aan extra ventilerende moltons voor je hoofdkussen en matras. Verder hebben wij voor het dekbedovertrek en hoeslaken materialen die extra koel liggen, maar een goede molton is hitte verminderend en een absolute must.

De voordelen van een molton?

Zoals gezegd is een molton ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je ’s nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Dit brengt de kernvoordelen in beeld.

Zo blijft jouw matras

  • Fris
  • Langere levensduur
  • Vrij van bacteriën

Onze molton

  • Neemt lichaamsvocht op, sterk vocht absorberend
  • Beschermd je matras/topper
  • Verlengd de levensduur van je matras/topper
  • Voelt wollig en extra zacht aan, waardoor betere nachtrust
  • Het is een stuk hygiënischer

Onderhoud

Het is belangrijk dat je een nieuwe molton wast voor gebruik, anders kunnen er kleine bolletjes stof ontstaan. Verder is het aan te raden een molton hoeslaken regelmatig te wassen op 40 tot 60 graden. Door je molton hoeslaken schoon te houden zal je minder last hebben van huisstofmijt en/of allergieën.

Soorten moltons

Wij hebben normale moltons en waterdichte molton die een deugdelijk kwaliteit hebben en die wij tegen een scherpe prijs aanbieden. De kwaliteit garanderen wij en zijn er van bewust dat deze gewaarborgd dient te blijven. Daarom produceren wij onze eigen moltons. De moltons zijn van onze eigen merk Suite. De door ons geproduceerde moltons zijn derhalve van uitstekende kwaliteit en hebben de juiste eigenschappen om jouw nachtrust te bevorderen.

  • Normale moltons voor normale matrassen
  • Molton toppers voor normale toppers
  • Moltons voor splittoppers
  • Waterdichte moltons voor normale matrassen, toppers en splittoppers
  • Kussenbeschermers in molton, waterdicht, gewatteerd katoen en micro percaal